När får man köpa lunch på företagskortet? Svaret på frågan är både knepig och lätt. Äter du inom ramen för jobbet så använd företagskortet. Äter du som privatperson ska du betala själv.
Det är självklart att du som är en egen företagare ska kunna använda ditt företagskort när du är ute och träffar dina kunder i affärer och till exempel äter lunch. Du har ett möte där du diskuterar arbetsrelaterade frågor, då har du rätt att betala med företagskortet och använda kvittot i din momsredovisning.
Men det här kan bli en samvetsfråga. För om du träffar en kund men bara för att umgås och prata privata angelägenheter är det inte okej att du drar av momsen. Svårast att balansera den här frågan är ofta möten som är förutsättningslösa och slutar i en affärsuppgörelse. Du gick dit utan att veta vad mötet skulle handla om, privat eller företagssnack? Om mötet slutade med en affärsuppgörelse bör det ändå vara rätt att betala lunchen med företagskortet.
Skillnad på affärslunch, fika och förmåner
Som företagare vill du kanske bjuda dina anställda på en matbit eller en öl då och då för att det är trevligt. Det brukar vara varmt uppskattat och ett bra sätt att belöna dina medarbetare och hålla dem och dig själv på gott humör. Mat och dryck är ju något socialt att samlas kring och stärker banden i gruppen, det kan också kännas lite mindre formellt och öppna upp samtalet er emellan.
Men du som handlar med företagskortet bör känna till att det finns gradskillnader i Skatteverkets regler när det gäller vad som sen är avdragsgillt och inte.
Alla företagare med anställda kan bjuda på enklare förtäring och förfriskningar utan att det spelar någon roll. Men grundregeln är att om anställda får ta emot förmåner ska det beskattas. Det ses alltså som en lön som Skatteverket ska få in skatt på. Det gäller såväl resor som gåvor och mat. På skatteverket.se kan du kolla vilka matpriser som gäller. I runda slängar kan man säga att om du handlar mat för under hundralappen exklusive moms till dina anställda kan du och de se det som enklare förtäring. Köper du en matbit eller dryck dyrare än hundralappen per anställd är det en förmån. Fika är alltså okej. En rejäl middag knepigare. Däremot får du ha personalfest men högst två gånger per år.
Hårdare regler
Tidigare var myndigheterna mindre noga med att företagare bekostade arbetsluncher och övertidsmat till sina anställda. I dag räknas dock frukt, kaffe med bulle, en enkel macka eller glass som enklare förtäring medan en frukostbox till de anställda är en förmån som ska beskattas av den som får förmånen.
För några år sen var tumregeln att 90 kr per anställd (exklusive moms) var helt avdragsgillt om mötet var ordentligt dokumenterat. I redovisningen skulle det framgå vilket sammanhanget var, syftet med det aktuella arbetsmötet, vilket arbete som utfördes under mötet och vilka anställda som medverkade. Reglerna kring dokumentation gäller fortfarande.
Andra inlägg
- Rusta och matcha i Göteborg visar vägen till arbetslivet
- Fruktkorg Stockholm - fördelar med en fruktleverans
- Boka kontorsstädning i Stockholm för fräscha och rena lokaler
- Delad värme ger sänkta kostnader
- Hyra privatchaufför i Stockholm - En lyxig transport
- Använder robotar bara digitala skyltar?
- Kassasystem för restaurang
- Mäklare ger dig det sanna värdet av din lägenhet i Farsta
- Miljövänligare el med hjälp av PPA
- En utbildning i HLR räddar någons liv i Göteborg