Hur fångar man uppmärksamheten och fokuset i publiken?

Är det sant att du bara har 20 sekunder på dig att fånga någons uppmärksamhet? Orkar en publik bara lyssna i 20 minuter och varför försvinner intresset? Läs varför föredrag gör dig trött.

Du har säkert varit med om att någon gång ha lyssnat på en person som håller ett kortare föredrag eller kanske du rent av varit åhörare på en längre föreläsning. Det finns lika många skiftande talare som det finns ämnen att föreläsa om. En del har förmågan att fånga ens uppmärksamhet direkt medan andra är mindre kunniga på den punkten. Den mindre tränade föreläsaren kan få den mest hängivne åhöraren att börja gäspa, medan en föredragshållare som utvecklat sin retorik kan fånga din uppmärksamhet så till den milda grad att tiden försvinner.

Räcker det med 20 sekunder för att fånga någons uppmärksamhet?

Det sägs att man ska kunna presentera det man vill säga på lika lång tid som det tar att göra en hissresa. Det är vanligtvis runt 20 sekunder. Dessa första sekunder kan vara helt avgörande för om den eller de du har framför dig ska fortsätta lyssna eller inte. Vad du säger är i detta fallet mindre viktigt än hur du säger det. Lika viktigt är det att komma ihåg att du pratar med hela dig. Din kroppshållning, din ögonkontakt, ditt leende. Tro nu inte att det bara är att träna på ett bländande och varmt leende framför spegeln medan du övar in en replik där du har lika mycket koll på hur du säger det som vad du säger. Nej, det är mer än så som ska till. Det viktigaste av allt är att du låter hjärtat och passionen för ditt ämne vara med.

Har du någon gång undrar varför du blir trött under ett föredrag?

På denna fråga finns inget enkelt svar som gäller för alla, eftersom vi fungerar så olika, men här kommer några vanliga orsaker. Det kan vara mörklagt i rummet vilket signalerar till hjärnan att den kan börja slappna av och till och med börja förbereda sig för sömn. En annan orsak är att det kan vara ont om syre vilket får kroppen att gå ner i viloläge. Ämnet kan vara ointressant för just dig och då är det en försvarsmekanism att koppla av och gå ner i varv eftersom du inte kan gå därifrån. Om du ska hålla ett föredrag själv, om än aldrig så kort, gör det engagerat. Vi rekommenderar att läsa mer på denna sida: https://www.presentationsteknik.net/

5 Mar 2020